ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

Peveragno (Άνω και κάτω Καλαμώνας) ήταν το όνομα που δόθηκε σε ένα ιταλικό κέντρο αποικισμού που χτίστηκε το 1931. Εδώ η ιταλική εταιρία “Società Agricola Frutticoltura” είχε αγοραστεί από τους Τούρκους ιδιοκτήτες μια μεγάλη έκταση (3500 τμ) ανεκμετάλλευτης γης που είχαν μερικά σπίτια με στάβλους με αγελάδες και άλογα, είχαν ένα τζαμί και ονομαζόταν (Calamonaς).

Σε αυτήν την έκταση η εταιρία είχε δημιουργήσει έναν σύγχρονο οικισμό και έμεναν αγροτικές οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει από την από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν εκεί. Ο αγροτικός αυτός οικισμός ήταν εξοπλισμένος με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες Δημαρχείο, Σχολείο, Διοικητήριο και Αστυνομία. Για εκκλησία μετέτρεψαν και χρησιμοποίησαν το τζαμί. Είχε νερόμυλους και εργαστήρια για την παραγωγή και την επεξεργασία των προϊόντων, και ήταν φυτεμένο με ελαιόδεντρα, αμπέλια, μουριές και οπωροφόρα δέντρα.

Το γεωργικό αυτό κέντρο ονομάστηκε (Peveragno Rodio) προς τιμήν του διοικητή των κατεχομένων ιταλικών νήσων του Αιγαίου Mario Lago . Μετά την απελευθέρωση το 1947 το χωριό και η εταιρεία εγκαταλείφθηκαν, και μέχρι σήμερα τα περισσότερα βρίσκονται στο έλεος του χρόνου να καταστρέφονται.